Gode grunner til å slutte å røyke

De fleste som røyker ønsker at de ikke hadde denne uvanen. De ønsker ikke å være røykere. Frykten for alvorlig sykdom er vanligvis årsaken til dette, og er noe som stadig lurer i bakhodet til røykeren, samt en ubehagelig følelse av maktesløshet fordi man ikke klarer å slutte samme hvor hardt man prøver.
Som røyker lever man i fornektelse, man fornekter hva sigarettene gjør med kropp og helse. Fornektelse er nødvendig, ellers ville det ikke være noen trøst i å røyke, ingen lettelse og heller ingen nytelse.

Røykere vet at røyking fører til kreft,emfysem, KOLS og et utall andre sykdommer - de vet at røyking dreper, og at man spiller rulett med liv og helse. Men de vet også at de fleste sykdommer forbundet med røyking tar lang tid å utvikle, så man bedrar seg selv, og tenker at man har god tid til å slutte ennå, og at det ikke vil skje med meg. Sykdom rammer bare de andre.

Ikke sant?

Feil! Opp til 5 millioner mennesker dør på denne planeten hvert år av tobakksrelaterte helseskader alene. Sjansene er enormt store for å ende opp med alvorlig sykdom knyttet til røyking, særlig hvis man fortsetter røykingen over lengre tid.

Hvert eneste år vi fortsetter å røyke øker vi sjansene for å dø av røykerelaterte årsaker.

Klar for å slutte?
Etterhvert vil røykingen miste sin "sjarm" og sin evne til å berolige. I stedet blir røyking redusert til en "nødvendig" aktivitet som har lite å gjøre med nytelse og avslapping, vi begynner etterhvert å tenke på å slutte hver gang vi tenner en sigarett.

At du i det hele tatt leser denne artikkelen er imidlertid godt tegn. Du er sikkert lei av å røyke, og klar til å søke hjelp for å slutte. Dette er et godt tegn, når det kommer til å overvinne nikotinavhengighet er vilje å viten nøkkelen. Jo mer du forstår hvordan røyking påvirker helsen din og hva du kan forvente av helsemessige forbedringer når du avvenner deg, desto bedre er sjansen for å lykkes.

Hvorfor vil du slutte å røyke?
Hva er årsaken til at du vil slutte å røyke? Sett deg ned med papir og penn og skriv det ned. Inkluder alt du kommer på,uansett hvor dumt det høres ut,skriv det ned, fra de mest åpenbare grunner, til de minste bagateller.

Her er noen vanlig årsaker

  • Frykt for å pådra seg en tobakksrelatert sykdom
  • Ubehaget forbundet med røykehoste og korpustethet
  • Røykelukten som setter seg i klær og møbler
  • Følelsen av hjelpesløshet forbundet med nikotinavhengighet

Dette er noen få av de vanligste årsakene røykere oppgir når de blir spurt om hvorfor de vil slutte. Du kan sikkert komme på ennå flere grunner som er mer personlige. Det finnes nok av gode grunner til å slutte å røyke. Skriv dem ned i dag!