Fungerer røykeplaster?

Røykeplaster
Et røykeplaster, eller nikotinplaster, er et plaster som frigir nikotin i blodstrømmen gjennom huden. Det er en av mange metoder for å slutte å røyke.

Nikotin kommer med forskjellig dosering, vanligvis 21, 14, eller 7 mg, slik at brukere gradvis kan fase ut nikotinmengden. En sigarett gir omtrent 1 mg nikotin, så en person som pleide å røyke en pakke (20 sigaretter) per dag eller mer kan starte med "Trinn I" 21 mg, mens dem som røkte mindre gjerne kan starte med "Trinn II". Etter omtrent 6 uker uker på trinn I , går du videre til trinn II (vanligvis to uker) og siden trinn III (ca. to uker.

Hjelper røykeplaster?
Effekten av nikotinplaster er omdiskutert. Suksessraten i eksperimentelle grupper har vært betydelig lavere enn forventet.

For nikotinerstatningsprodukter totalt (inkludert røykeplaster) er det bare omlag 7% av dem som prøver å slutte å røyke som lykkes i løpet av seks måneder. Kombinert med alternative tilnærminger som rådgiving og terapi øker imidlertid suksessraten med 22 til 30%

Bivirkninger
Røykeplaster er ikke helt uten bivirkninger. De vanligste bivirkningene er kløe, hevelser og irritert hud. Mareritt og økt drømmeaktivitet har også blitt rapportert.

Konklusjon
Røykeplaster fungerer ikke for alle med det fungerer for noen, og kan derfor være verdt å prøve dersom man allerede har forsøkt diverse andre metoder for å slutte å røyke uten hell.