Passiv røyking

Passiv Røyking
En god grunn til å slutte å røyke er hensynet til dem som bor eller arbeider sammen med deg. Som røyker bør man gjøre sitt ytterste for å holde sigarettrøyk vekk fra andre mennesker.

Passiv røyking påvirker andre

Barn som bor i et hjem hvor det røykes:
  • er mer utsatt for astma og øre, nese og lungeinfeksjoner. Flere tusen barn under fem år blir innlagt på sykehus hvert år på grunn av sykdommer forårsaket av foreldrenes røyking.
  • Har en økt risiko for krybbedød.
  • Har større sannsynlighet for å bli røykere selv når de blir eldre.
  • Har dårligere lese og skriveferdigheter i forhold til barn i røykfrie hjem.
  • Har økt risiko for å utvikle kroniske hjerte og lunge-sykdommer og ulike former for kreft senere i livet.
Voksne påvirkes også av passiv røyking. Dersom man blir utsatt for passiv røyk over lengre tid har man økt risiko for lunge og hjerte-sykdommer. Risikoen for å utvikle lungekreft øker med ca 20-30% for personer som er utsatt for sigarettrøyk daglig. Passiv røyk er også irriterende, og kan utløse astma-anfall og allergisek symptomer.

Selv om helserisikoen ved passiv røyking er mindre sammenlignet med helserisikoen ved aktiv røyking blir konsekvensene store på grunn av at såpass mange mennesker er utsatt for passiv røyking. Røyking skader ikke bare deg selv men også omgivelsene og andre mennesker dersom man ikke tar hensyn.

Hvordan kan jeg slutte å røyke?
De fleste røykere ønsker å slutte. Viljestyrke og besluttsomhet er de viktigste aspektene ved røykeslutt. Men nikotin er et svært vanedannende stoff og det kan være svært vanskelig å slutte uten bistand og støtte. Skadevirkningene passiv røyking har på andre mennesker kan være en god motivator for å slutte, man skader ikke bare seg selv.